Yaşadığımız köyün, ilçenin, mahallenin kaderini değiştirmek yaratılış gayemizin parçası.

Hepimizin malumu,

Devlet mekanizmasını döndüren iktidarın görevlendirdiği kişiler, sözüm ona İzmir’de yaşanan facia öncesi o malum eve 18 kere gitmişler, çocukların gözetim altında olduğunu amirlerine iletmişler!

Sürekli böyle, yapmışlar, gelmişler, gitmişler, sonrası kocaman bir acı!

Liyakatsiz adımların sonucunda her tarafımızda kahırlar, üretimsizliğe bağlı göçler yaşanıyor.

İnsanlar mutsuz; doğduğu yerde doyamayanlar, asgari ücretle ayın sonunu getiremeyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Öğretilmiş çaresizlikten kurtulmak için doğru yolu seçmek gerekiyor.

***

Dağ ilçelerinde doğan ama doyamadıkları için Bursa’mıza göç eden bu şehrin çocuklarının bir araya gelerek kurduğu Bursa Uludağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BUDSİAD), değerlerinin farkına varabilmek için adımlar atmaya çalışıyor.

Keles’ten, karşıdaki Orhaneli’ne, oradan Büyükorhan, Harmancık ve köyleri, maalesef hızla insansızlaşıyor.

Böyle bir sürecin tam ortasından geçerken,

BUDSİAD’ın “Biz Bize Toplantısı”nın ilk konuğu olan, yanı sıra yörenin evladı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da, “Yöre olarak önce kendi değerimizin farkına varmamız gerekiyor. Bu bölgede yaşayanlar bu memleketin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. Kendi değerimizi iyi bilmemiz gerekiyor” dedi.

Kendi değerinin farkına varırsan, karanlıktan aydınlığa çıkarsın.

Erkan Başkan, muhalefet vekilliği sürecinde bölgenin sorunlarını bilen bir isim. Birçok şeye vakıf. O şimdi belediye başkanı. Hem akıl kaynağını, hem Bursa’daki iş insanlarını dağ ilçelerinde tarım ve hayvancılığa yöneltebilecek samimiyet köprüsünü oluşturacak ferasete sahip.  

Yanı sıra DAĞDER Genel Başkanı İsmail Aydoğdu ve arkadaşlarının Tahtakale’deki binanın dışına çıkıp, şehrimizin farklı mahallelerinde ikamet eden hemşerilerinin bakış açılarını değiştirmelerinde itici güç olabilirler.

Geçtiğimiz gün gerçekleşen ve moderatörlüğünü BUDSİAD Genel Sekreteri Ali Akın’ın yaptığı toplantının pratiğe dönüşmesi için 4 ilçemizin bazı köyleri pilot alan olarak seçilebilir.

Erkan Aydın’ın dikkat çeken konuşmasına dönecek olursak; BUDSİAD’ı kuranların değerlerinin farkına varmaları gerektiğini belirtti.

Evet, BUDSİAD Bursa’mızda atacağı adımlar sayesinde dağ ilçelerinin ve köylerinin kaderini değiştirebilir. Böylelikle, Muş, Ağrı, Erzurum gibi kentlerden şehrimize gelip zenginleşenleri kendi memleketlerinde yatırım yapmalarını da teşvik edebilirler.

Mesela Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve BUDSİAD’lı iş insanları, Bursa’daki dağlıların yeniden doğdukları topraklarda doyabilmeleri için dibe vurmuş olan tarım ve hayvancılığa destek çıkan projeleriyle teşvik edebilirler.

Düşünsenize,

Sırameşeler, Gaziakdemir, Soğanlı,  Alemdar, Maksem, Alacahırka, Pınarbaşı ve daha birçok semtte ikamet eden aileleri üretimin parçası haline getirmek, tarihe not düşmek değildir de nedir?

Harmancık’lı olan meslek büyüğüm İhsan Aydın, doğduğu topraklarda ekilemeyen binlerce dekar arazinin farkında.

Sebebi belli, girdi maliyetlerinin düşürülememesi. Bunların başında yakıt geliyor, gübre ve ilaç ise bünyeyi kanser mikrobu gibi sarıyor!

Harmacık’ta bir kahvede çay içerken karşılaştığım yaşlı adam, “benim bildiği 3 bin dönüm arazi ekilmiyor” demişti.

Sadece bu toprakların yarısına buğday ekilse, hayvanın yiyeceği saman elde edilir; arpa, yonca, arazilere uygun çeşitli meyve ve sebzeler, bunlar cabası…

Şimdi küçük bir hesap yapalım; en az 15 aile hayvancılık yaparak girdi maliyetlerini ekilen arazilerden elde edilen ürünlerle sıfıra indirdiğinde para kazanır, üretime destek ortaya çıkar.

Süs bitkisi gibi ömür geçirmek yerine, yüzleri güldürmek gerekiyor.

Erkan Aydın’ın dediği gibi, yapılması gereken şey, değerlerimizin farkına varmak.

Un, yağ ve şeker var, yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracak ustalar da…

 Doğancı Tüneli’ni bitiremeyenleri kıskandırmak gerektiğini düşünüyorum, ne dersiniz?