Geçtiğimiz hafta içinde sessiz sedasız, İran’dan gelen gazın 10 gün süreyle kesileceği ilan edildi.

Kesintinin sebebi arıza ve bakımmış.

İnşallah doğrudur!

Her ne kadar gazın sahipleriyle aynı kıbleye yönelmiş olsak da, İran’ı yönetenlerin merhameti hala gizemini koruyor!

Kimyamızı bozan gaz sıkıntısına dönecek olursa,

Tabi bu sessizlik, BOTAŞ’ın açıklamasıyla yerini tedirginliğe bıraktı. Sanayiciye, günlük doğalgaz kullanımını yüzde 40 oranında azaltılacağı duyuruldu.

Karanlık, doğalgazın kesilmesiyle yerini aydınlığa bırakmıyor. Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada doğalgaza bağlı olarak elektrik tüketiminde de kısıtlama yapılacağı belirtildi.

Bu da şu anlama geliyor, Bursa’daki sanayi bölgelerindeki fabrikalar bugünden geçerli olmak üzere 3 gün şalter indiriyor.

Elektriğe gelen zamlar sanayicileri isyan noktasına getirmişken, yapılacak kısıtlamalar, yaranın daha fazla kanamasına sebep olacaktır.

Elektrik kesintileri, aynı zamanda sanayide “Data Centerlar” ile çalışan firmalara veri akışlarında sorun yaşatabileceği aktarıldı.

Sanayicilerin yaşayacağı kaybı öngören Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve BOTAŞ Genel Müdürü ile görüşmeler yaptıklarını duyurdu.

Burkay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:

“Firmalarımızın bu geçici dönemde arz kısıtlamasının olası olumsuz etkilerini en aza indirecek üretim planlaması ile sürece katkı koymaları önemlidir. Sorunun en kısa sürede çözüme kavuşturulması, bulunduğu coğrafyanın en güçlü üretim merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’nin sürdürülebilir üretim hedeflerine katkı sağlayacaktır.”

***

BİSİAD BAŞKANI DOĞRUL’DAN VERİ UYARISI

Haliyle doğalgaz kesintisi tsunami etkisi yapabileceğini tahmin edenler, liyakatli uyarılar yaparak, sanayicilere, firmalara dikkat çağrısı yapıyor.

Onlardan birisi de,

Bilişim Sektörü İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İdris Doğrul.

Doğrul, yaptığı yazılı açıklamanın başlığında, “Enerji Kesintileri ve Kriz Senaryoları hakkında Bursa Sanayicilerimizi bilgilendirmek istiyoruz” demiş.

Organize Sanayi Bölgelerinde yaşanacak elektrik kısıtlamaları kapsamında, üreticilerimizin, fabrikalarımızın IT birimlerinin kriz senaryolarını ve alternatif çalışma programlarını hazırlamalarını ve kesinti süresince sistemlerini takip etmelerini önerisinde bulunmuş.

Doğrul, verilerin yedeklenmesi çağrısını yaptığı açıklamasının devamında ise şu hususlara dikkat çekmiş:

“Özellikle Data Centerlar ile çalışan firmaların veri akışlarındaki sorunlara karşı hazırlıklı olmaları ve başka platformlarda programları çalışabilir tutmaları önemlidir. IT birimlerini diğer birimler ile tam koordinasyon kurması veri kayıplarını en aza indirecektir. Tüm birimlerin IT birimleri ile organize olmaları, elektrik kesintisi döneminde kaygıları azaltacak ve sistemlerinizin ne kadar sağlıklı olduğu bilgisini verecektir. Verilerinizin yedeklerini almayı unutmayın, kontrol edin. Felaketi yaşamamak için gerekli olanları yerine getirelim. Eğer bir IT kriz programınız yoksa vakit kaybetmeden oluşturmanızı öneririz.”

Evet, memleketin tam ortasında gaz sancısı var.

Bu acı, sancı, öyle nane limonla, sıcak su pansumanlarıyla giderilecek gibi değil.

Üretemeyince böyle oluyor işte, ya çok pahalıya tüketiyorsun veya patronun vicdanı devreye giriyor, gazı kesiyor. Oyun kurucu, yönetmen olamazsan, figüranlığa devam!

Dolayısıyla slogan, algı ve nefret söylemlerinden biran önce vazgeçmek gerekiyor.