Bundan tam 5 yıl önceydi. 

Zirvede,

Büyük bir gürültü ve tantanayla, “Dört Mevsim Uludağ Çalıştayı” gerçekleştirilmişti.

Son Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun gözünün içine bakarak, Uludağ’ı bir yıldan daha kısa sürede, senenin 12 ayı turizmin yapılacağı bir merkez haline getireceklerinin sözünü vermişti.

Heyecanlandık, merakla beklemeye başladık.

1980’lerde birinci bölgede Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve daha birçok futbol takımının yaz kampı yaptığı seneleri aklımıza getirdik.

Maalesef,

Kendi yakınlarını makam sahibi yapmayı akıl eden Çavuşoğlu’nun verdiği sözler  çok geçmeden buhar oluverdi. 

Bursa’da siyaset yapanlar Hakan Çavuşoğlu’nun kim olduğunu bilmediği yıllarda,

Başbakanlığı döneminde Uludağ’a gelen Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi zirveleri için sık sık gittiği İsviçre’deki Davos kasabasını hatırlatarak,

Zirvenin mutlaka Davos gibi uluslararası merkeze dönüşmesini istemişti ama bu şehirde o dönemin vizyondan uzak yöneticileri Erdoğan’ın verdiği talimatı kavrayamadı.

Bu arada Uludağ, Mart sonunda 3 gün süren ekonomi zirvelerine 10 sene ev sahipliği yaptı. Oteller bu süre içinde açık tutuldu. Toplantılar bitince, otellerin kapılarına kilit vuruldu ve yüzlerce çalışan ya işsiz kaldı veya Ege ve Akdeniz’e gittiler.

Sizin anlayacağınız, dünyanın en kolay ulaşılabilir kamp alanı, bacasız sanayinin merkezi konumundaki Uludağ’da 9 ay sessizlik hakim.

***

Şimdi yeni bir kapı aralandı, bu adımı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası attı.

Kirazlıyayla’da çürümeye terk edilen, 1949’da hizmete açılan Cumhuriyet tarihinin en ünlü mimarlarından olan Ordinaryüs Prof. H. Emin Onat ve Cumhuriyetimizin ilk kadın mimarı Prof. Dr. Leman C. Tomsu tarafından tasarlanan Sanatoryum, 2014’te BTSO’ya tahsis edildi.

İbrahim Burkay ve ekibi kolları sıvadı, uzun süren bir çalışmanın ardından Uludağ, içinde oteli olan, çok önemli bir kamp ve kongre merkezine sahip oldu.

Böylelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos hayali Bursa Business School Uludağ Kampüs ile gerçekleşti diyebiliriz.

Çünkü 70’ten fazla astronot ilk kez ülkemize geldi, kapsamlı bir zirvede buluştu.

Uludağ, milyar dolarlık uzay projelerine imza atan ülkelerin uzay yolcularını ağırladı. 

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, gerçek astronotları bir kez daha konuk edecek.

Dün tarihi bir güne şahitlik yaptık diyebilirim.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, aynı bakanlık koltuğunda oturan, 14 Mayıs’ta Bursa’dan vekil yapılan Mustafa Varank, astronot ve kozmonotlarla Bursa Business School’da bir araya geldi.

Başkan Burkay’a o yoğunlukta Davos’u hatırlattım “Biz ilk adımı attık, devamı gelecek. Uludağ, her alanda hak ettiği değeri bulacak” yanıtını verdi.

Bu arada, helikopter pistiyle ilgili bir soruya İbrahim Burkay, “Burada ağaç kesilmedi, aynı zamanda helikopter pisti bize ait değil Orman Bakanlığının. Programlardan dolayı bakanlık bize işin hızlanması için ricada bulundu, biz de dahil olduk. Bu arada, yangınlara karşı ormanlarda helikopter pistleri yapılıyor, yollar açılıyor. Eğer bunlar gerçekleşmezse yangınlara müdahale yapılamaz” dedi.

Böylece geçtiğimiz hafta helikopter pisti için “ormana beton döküldü” şeklindeki haberlere de cevap vermiş oldu.

Bitirirken şunu belirtmek istiyorum,

Sonunda Bursa Türkiye’nin en önemli merkezi, uluslararası zirvelere 12 ay ev sahipliği yapacak bir “Davos’a” sahip oldu.

Umarız en kısa sürede, oteller bölgesinde gerekli çalışmalar yapılır ve “Uludağ Dört Mevsim” turizm merkezine dönüşür.