Hiç kuşkusuz,

Üretim oldukça, arttıkça; beraberinde kalkınma ve istihdam ortaya çıkıyor.

Bu anlamda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş insanlarına küresel alanda vizyon katan adımlarına şahit olmaya devam ediyoruz.

Unutmayalım ki, Türkiye coğrafya itibariyle öne çıkan, yapılan ihracatla milyarlarca insanın yaşadığı ülkelere köprü oluyor.

Bu kapsamda,

BTSO, yurt içi ve yurt dışı fuarlarda sektör temsilcilerini buluşturarak, dış ticaret artışında çok önemli bir rol üstleniyor.

Mesela,

Ev tekstilinin bu pazarda ciddi hâkimiyeti var. 180 ülke pazarına, yılda üç buçuk milyar dolar ihracatla rekabetin içinde.

Geçtiğimiz gün ipliğe hayat veren Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) katkıları, Küresel Fuar Acentesi (KFA) organizasyonu ile düzenlenen, yanı sıra yüzlerce yerli ve yabancı firmayı bir araya getiren HOMETEX fuarına katıldık.

Dış ticaretle reformu yakalayan, bir önceki seneki katılımı arttıran İstanbul’daki HOMETEX fuarına, 850 firma katılım sağlamış.

Asya’dan, Avrupa’ya, oradan Amerika kıtasına kadar birçok firma, Türkiye’ye gelmiş.

Şu hususun altını çizmeden geçmeyelim,

Çeyrek asrı aşan bir geçmişe sahip olan HOMETEX’te BTSO, KFA fuarcılıkla önemli bir adım attı. Bursa’daki ihracatçıları milyar dolarlık pazarın aktörleriyle buluşturdu.

Önceki yıla baktığımızda ziyaretçi sayısında yüzde 15’lik bir artışın olduğunu dile getiren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, HOMETEX’e olan yoğun ilgiye dikkat çekti.

Burkay, “Ev tekstili sektöründe doğal kümelenme şehirleri olan İstanbul, Bursa, Kahramanmaraş, Denizli, Adana, Ankara ve Gaziantep gibi illerimizdeki firmalarımız fuara büyük ilgi gösterdi. Bu sene uluslararası katılımcı sayısı da ciddi oranda arttı. Uluslararası hüviyetimiz iyice perçinlendi. Geçen yılki fuarın ilk günüyle kıyasladığımızda özellikle büyük bölümü yabancı olmak üzere ziyaretçi sayımızda yüzde 15’ten fazla bir artış var. Şimdi tüm sektörlerde trend alanlar olmazsa olmazlardan biri haline geldi ve artık ülkemiz, moda ve trendleri belirleyen bir konuma ulaştı. Bu da firmalarımızın Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma verdikleri önemin bir sonucu. Önümüzdeki yıllarda teknik ve fonksiyonel tekstillere de yer vererek, HOMETEX’in dünyanın en önemli fuarı olma özelliğini sürdüreceğiz” dedi.

Dış ticaretin kapılarını açan pratikliğe imza atmaktan başka çaremiz yok.

Dolayısıyla, Burkay ve ekibinin bu alandaki didinişiyle, iş insanlarına heyecan kattığını gözlemliyoruz.

Bitirirken, iktidar sanayicinin önündeki girdi maliyeti engellerini, hareket alanlarının kısıtlanmaması ve üretimin yurt dışına yönelmemesi için ciddi adımlar atmalı.

Uyarılara, önerilere, eleştirilere kaşlarını çatmadan yaklaşmalı.

Şikâyet makamı refleksini bırakarak, acil çözümlerin yolunu açmalı.