Yaşadığımız şehrimiz için sözümüz, eylemimiz, eleştirimiz, projelerimiz olması lazım.

Yanlışı kabul etmeyip, atılan doğru adımları da takdir etmemiz gerekiyor.

Her ne kadar doğruyu söyleyen, haykıranlara karşı ölü taklidi yapılsa da...

Bilmeyenler için aktarayım,

Bursa’da sayıları 4 bin 429’a ulaşan dernekler var.

Abartmadan söylüyorum, elini taşın altına koyan, etliye sütlüye karışan, proje üretenleri vicdanlarınıza sorabilirsiniz.

Bir kısmı yiyelim içelim işleriyle ilgilenirken, diğer bir kısmı ise, tabelalarının altında iş takipçiliği yapıyor. Bu kirliliği de bazı gazetecileri kafalayarak yapıyorlar.  

Üretimin olmadığı memleketlerinden Bursa’ya gelen, sonrasında zenginleşen bir grup hemşeri dernek yöneticilerinin de, doğdukları şehirlere yatırım yapmak, tersine göçü başlatmak gibi bir didinişi yok.

Ama…

Bu kişiler ellerine mikrofonu aldıklarında mangalda kül bırakmayan cengaverlere dönüşüyor (köyleri insansızlaşırken) ülkenin kalkınmasından bahsedebiliyorlar!

Vali, kaymakam ve belediye başkanlarına yönelik algı yapmakta da pek maharetli olan bu şahsiyetler, ekilemeyen tarım alanlarına, genç sanatkârların yok olmasına, kentlerin betonlaşmasına, sokakların, asfaltlarla nefes alamaz hale getirilip, akan yağmur sularının toprak yerine lağıma karışmasına kahredeceklerine, açık alanda yöresel rezilliklere, imza atmanın mutluluğunu yaşarlar!

***

Geçen hafta Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği’nin programına katıldım.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız da gecenin konukları arasındaydı.

Nezaket gösterdi, masamıza geldi. Merhabalaştık, sohbet etmeye başladık.

Vatandaşın talepleriyle ilgili dikkat çeken bir eleştiri getirdi Yıldız: “30 sene önce, kaldırım taşı, asfalt, park isteğinde bulunuluyordu, geçen zaman içinde talepler değişmedi. Aynı şehrin 80 tane derneği olur mu? Oluyor işte. Bizden plastik sandalye istiyorlar, istekleri yerine gelince seviniyorlar. Oysa proje üretmeleri lazım, öneride, eleştirilerde bulunmaları gerekiyor ama maalesef böyle bir dertleri yok.”

Doğru tespite, söze sadece şapka çıkarılır…

Fethi Yıldız, çok haklı. Yanı sıra bu tablodan rahatsız. 

Plastik sandalye istekleri yerine getirilince sevinen,  yaşadıkları şehirle ilgili irade ortaya koymaya gelince kafalarını kuma sokanlar!

Böyle yöneticilerin sayısı artması lazım Arttırsın ki, birbirlerinden cesaret alıp, aynası olup, derneklerin boş baskılarından, algılarından kurtulsun kentleri yönetenler.

Bilinçli toplumun yolu, dürüst eleştiriden geçer.

Ne olur aklınızla alay ettirmeyin; sayıları 4 bini aşan derneklerin kirliliğe sebep olduğunu hatırlayın.

Beyin fırtınasından çok, arazi kapatma mevzularına kafa yoranlara, onları pazarlayanlara asla itibar etmeyin.